Vücudumuzda giderek azalıyor: Kolajen takviye alınmazsa sağlık sorunlarına yol açıyor!
Vücudumuzun önemli besin kaynaklarından olan kolajen takviye edilmesi gereken protein grubu arasında yerini alır. Düzensiz beslenme ve kötü alışkanlıklar kolajen üretimini yavaşlattığında birçok hastalığa da davetiye çıkartıyor.
Vücudumuzun gerekli olan protein türlerinden olan kolajen bağ dokuları sayesinde cilde esneklik, kas ve kemik sağlığının devamlılığında görev sağlar.
Kas, eklem, kemik, kan ve ciltte bulunan kolajenler vücudumuzun en temel ihtiyaçları arasında yerini alır. İnsan vücudunda bulunan proteinlerin 3'te biri kolajenlardan oluşurken, vücudumuz tarafından üretilmekte. Ancak bazı durumlarda ise kolajen üretimi kötü beslenme, alkol ve sigara tüketimi nedeniyle üretimini etkileyerek yavaşlamaya neden oluyor.
VÜCUDUMUZDA ÜRETMEDİĞİNDE HASTALIKLAR BAŞLIYOR
Vücudumuzun önemli proteinleri arasında yerini alan kolajenler bedenimizde üretilmediği takdirde takviye edilebiliyor.
Cilde esneklik sağlayan, hızlı yaşlanmayı önlemeye yardımcı olan kolajenler, zayıflayan kemiklerde, kemik kırılmaları ve kemik hastalıklarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
Menepoz dönemindeki kadınların yaşadıkları kemik erimesi sonrasında mineral alığı nedeniyle birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalır. Kalp sağlığı için oldukça faydalı olan kolajeneler damarların güçlenmesine yardımcı olur.
Tırnak ve saçları güçlendiren kolajenler saç dökülmesi ve tırnak kırılması gibi problemlerin önüne geçtiği gibi diş sağlığına da fayda sağlamakta.
KOLEJAN TİPLERİ NELERDİR?
Proteinler kategorisinde önemli bir yere sahip olan kolajenler kendi içerisinde de belirli kategorilere ayrılmakta.
Tip 1 adı verilen kolajenler insan vücudundaki yüzde 90 oranında bulunur ve diş, cilt, kemik, korneo ve tendonlarda yer alır.
Tip 2 kolajenler ise kıkırdaklarımızda bulunur, eklem sağlığı için oldukça faydalıdır.
Tip 3 kolajenler damar ve kas yapısında yer alırken Tip 4 kolajen ise ciltte bulunur.
Tip 5 kolajen plesanta, saçlar ve hücrelerimizde yer alır.
Kolajen kullanılmadan önce hekiminize danışmanız ve testlerde uygun görüldüğü takdirde takviye yapılması önerilir. Uzman hekimlere danışarak alınan takviyeler fayda sağlarken, bilinçsiz tüketimi sağlığa zarar verebilmektedir.