Türkiye’nin geleneksel pişirme yöntemleriyle tanışın! Bu yöntemler asırlardır mutfaklarımızda
Tadı damağımızda kalan çeşit çeşit yemek kültürüyle geniş bir yelpazeye sahip olan Türk mutfağı, pişirme yöntemleriyle de oldukça dikkat çekiyor. Yemeğe lezzet veren bu pişirme yöntemleri asırlardır mutfağımızda yer alıyor. Peki kültürümüzde var olan pişirme yöntemleri neler hadi gelin birlikte bakalım.
Türkiye'nin geleneksel pişirme yöntemleri, zengin kültürel mirasın ve çeşitli coğrafi işaretlerin etkisiyle şekillenmiştir. Bu yöntemler hem yemeğe lezzet katarken hem de sağlıklı bir yöntem acısından önemli bir yere sahip oluyor. Bu pişirme yöntemleri önemli bir kaynak olarak yer alırken yemeklerde lezzeti artırırken, pişirme yöntemleri aynı malzemeyi farklı tatlarla ortaya çıkarmaktadır. Bu pişirme kültürü sadece yemek sunmakla kalmaz aynı zamanda sosyal hayatın, aile yapısının ve misafirperverliğin de önemli bir parçası olduğunu göstermektedir. Peki kültürümüzde ne gibi pişirme yöntemleri mevcuttur hadi gelin bakalım.
1. YÖNTEM MANGAL:
Kültürümüzde oldukça sevilen ve özellikle yaz aylarında piknikte tercih edilen mangal yöntemi, yemeği pişirirken damakta unutulmaz bir tat bırakıyor. Özellikle etleri ateşten 10 santim yukarıda tutmak ise oldukça önemli.
2. YÖNTEM: IZGARA
Eski bir pişirme yöntemi olarak günümüze kadar gelen ızgarada pişirme, kolay kullanımı sayesinde sevdiklerinize lezzetli yemekler yapmak için şahane bir yöntem.
3. YÖNTEM: SAC
Kültürümüzde özellikle Anadolu'da pişirme yöntemi olarak tercih edilen sac, üzerinde pişirilen hamur işleri ile hayran bırakıyor. Kültürümüzde uzun yıllar var olan ve günümüze kadar ulaşan sacda pişirme yöntemi, peynirli, kıymalı, sade ya da patatesli bir çok gözleme yapılıyor.
4. YÖNTEM: TAŞ FIRIN
Anadolu topraklarında yüz yıllık bir pişirme yöntemi olan taş fırın, pişirilen birçok yemeğin kokusuyla herkesi mest etmiştir. Yemeği oldukça lezzetli hale getiren taş fırında pişirme yöntemi, yemeği ağır ağır pişirmesiyle ön plana çıkıyor.
5. YÖNTEM: KUZİNE
Günümüzde daha kırsal kesimlerde kullanılan kuzine ya da geniş sobaların fırınında yemek pişirilirken üzerinde de kestane, sıvı içecekler (çorba g.b.) ürünler pişirilebiliyor. Şimdilerde kuzine yöntemine oldukça hasret kalmaktayız.
6. YÖNTEM: KÖZDE PİŞİRME
Geleneksel Türk kahvesinin en eski yöntemlerinden biri olan közde pişirme ile modern yöntemlere göre kahvenin aroması ve lezzeti daha fazla oluyor. Özellikle bakır olarak tercih edilen bu yöntem tadına bakanların vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor.