TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, Tahkim Kurulu toplantısını bastı kararı değiştirtti


Hüseyin ÖZKÖK - AJANSSPOR

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu, 2024-2025 Sezonunda Görev Alacak Klasman Hakem ve Gözlemci Listesi dışında kalan 19 hakem ve gözlemcinin kendilerinin dışarıda bırakıldığı listeye yaptıkları itirazı 4’e 3 oyla reddetti. Yedi kişiden oluşan kurulda başkan dışındaki altı üyeden üçü hakem ve gözlemciler lehine oy kullandı. Tahkim Kurulu Başkanı Burhan Karaloğlu ise aleyhte oy kullanarak hakem ve gözlemcilerin adeta ipini çekti.

Liste dışı kalan hakem ve gözlemciler

Alınan kararla hakemlik ve gözlemciliklerine tamamen son verilen isimler şunlar;

  • Süper Lig hakemleri; Abdülkadir Bitigen, Bahattin Şimşek, Tugay Kaan Numanoğlu, Burak Şeker, Murat Erdoğan, Mert Güzenge
  • Süper Lig Yardımcı Hakemler; Mustafa Sönmez, Erdem Bayık, Serkan Ok
  • Video Yardımcı Hakemler; Hakan Ceylan, Serkan Tokat, Kutluhan Bilgiç
  • Üst Klasman Gözlemciler; Süleyman Abay, Taner Gizlenci, İsmail Şencan, Alpaslan Dedeş, Emre Altun, Orkun Aktaş, Mesut Çarık
  • Video Yardımcı Hakemler; Mustafa Öğretmenoğlu ve Koray Gençerler ise Tahkim Kurulu’na başvuru yapmayarak hakemliği bırakma kararı almışlardı.

Hacıosmanoğlu toplantıyı “bastı” kararı değiştirtti

Hakem ve gözlemcilerin Ağustos ayında yaptıkları itirazlar Tahkim Kurulu tarafından uzun süre bekletildi. Üç ay içinde karar vermesi gereken Kurul, sonunda 2 hafta önce 4 Ekim günü kararını vermek üzere toplandı. Toplantıda Başkan Karaloğlu dahil 4 üyenin lehte oy kullanacağı ortaya çıktı. Ancak sızan bilgilere göre toplantı sırasında toplantı salonuna giren TFF Başkanı Hacıosmanoğlu, Tahkim Kurulu üyelerine “başvuruları reddedeceksiniz” dedi.

Bunun üzerine Başkan Burhan Karaloğlu, Hacıosmanoğlu’na itiraz ederek ve “bize karışamazsınız” dedi. Bunun üzerine aralarında ciddi bir tartışma yaşandı ve Hacıosmanoğlu toplantı odasını kapıyı çarparak terk etti. Tahkim Kurulu kararını o akşam açıklamadı ve bir sonraki haftaya bıraktı. Ancak 11 Ekim Cuma akşamı Türkiye-Karadağ karşılaşması olduğu için karar yine açıklanmadı ve 18 Ekim Cuma gününe ertelendi.

TFF internet sitesinden açıklandığı şekilde onayladı

Toplantıda hakem dosyalarının tümünde başkan oyu hariç 3 kabul, 3 ret oyu gelince kabul veren üyeler “haklarına gireriz, bu insanların çoluğu çocuğu var ekmekleriyle oynamayalım” dediler. Ancak Başkan “benim oyum federasyon başkanından yana” diyerek dördüncü ve son ret oyunu verip kararı TFF internet sitesinden açıklandığı şekilde onayladı.

"Tüm Tahkim Kurulu kararları artık şüphelidir"

Burada akla gelen soru şu. İki hafta önceki Tahkim Kurulu toplantısında oyu olumlu olan Tahkim Kurulu başkanının aradan geçen süre zarfında fikrinin değişmesinde rol oynayan şey ne oldu?

Bu sorunun cevabı bence Başkanın “benim oyum federasyon başkanından yana” söylemiyle açık şekilde ortaya çıkıyor. Bundan sonra verilecek tüm Tahkim Kurulu kararları artık şüphelidir. Alınacak kararlar bağımsız bir şekilde değil tamamen TFF Başkanı’nın istekleri doğrultusunda verildiği şüphesi her zaman olacaktır.

Abdülkadir Bitigen dışında...

Diğer yandan Tahkim Kurulu daha önce alınmış emsal 8 Mart kararının tersine bir karar vererek bir hukuksuzluğa yol açmıştır. Verdikleri kararın daha öncekinden ne farkının olduğu izaha muhtaçtır. Ayrıca Abdülkadir Bitigen dışında hiçbir hakem ve gözlemciye duruşma yapılmadan dosya üzerinden karar verilmiş olması da soru işaretlerini daha da arttırmaktadır.

AİHM de 2020 Ocak ayında verdiği Ömer Rıza ve Serkan Akal kararlarında TFF Genel Kurulu tarafından seçilmeyip TFF Yönetimi tarafından belirlenen Tahkim Kurulu’nun bağımsız ve tarafsız olmadığına hükmeden bir karar almıştı. TFF Yönetim Kurulu ile Tahkim Kurulu arasında yapısal bağ bulunduğunu vurgulayan Yüksek Mahkeme, TFF Yönetim Kurulu’nun TFF Tahkim Kurulu kararlarına etki edebileceğine işaret etmişti.

Sırada Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi var

Tahkim Kurulu tarafından listeye yaptıkları itiraz reddedilen 19 hakem ve gözlemci, uğradıkları haksızlığın peşini bırakmıyor. Hakem ve gözlemcilerin bundan sonraki adımı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmak olacak. Ancak AİHM kararlarının verilmesi 3 ila 5 yıl aldığından artık bu 19 kişinin bundan sonra mesleğe dönme ihtimalleri neredeyse yok. AİHM’de lehlerine çıkacak bir karar sadece yapılan haksızlığın tescili olacak.