PROJE İSMİ | AMACI | DURUM | BAĞLANTI LİNK |
---|---|---|---|
100 Yazar 100 Eser | Cumhuriyetimizin 100. yılına özel | Tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Kudüs | Kanayan Yaramız | Tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Yarım Kalan Hikayeler | Herkesin bir hikayesi vardır | Eser alımı tamamlandı | Eser Paylaşımı |
Öğretmenim | Sizi etkileyen öğretmeninizi anlatın antolojide yer verelim | Devam ediyor | Eser Paylaşımı |
Ortadoğu şiir yarışması | 3 kişiye ödül verilecek | Devam ediyor | Eser Paylaşımı |
Güle Revan | 40 Yazar 40 Naat | Eser alımı tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
YenibaharTV / BATMAN (İGFA) – Son dönem bal hasadı olarak da adlandırılan karakovan bal hasadını Ekim ayının sonlarında yaptıklarını belirten üreticiler. Bahar ayında kapatmış oldukları eski usul tezek ve topraktan yapılan arı kovanlarında yetiştirdikleri balların hasadını sonbaharın son aylarında yapıyorlar.
SASON’DA 60 ÜRETİCİ KARAKOVAN ARCILIĞI YAPIYOR
Sason’da yaklaşık 60 üreticinin karakovan arıcılığı yaptığını belirten Kaymakam Furkan Başar, bu kapsamda karakovan arıcılığını geliştirmek maksadıyla “Örnek İlçe Örnek Ürün” projesi kapsamında Batman Valisi Ekrem Canalp’ın desteğiyle bu yıl da 20 üreticiye karakovan dağıtımı yaptıklarını söyledi.
Başar, ilçede Mereto dağı eteklerinde, Cöbet yaylasında ve çeşitli yaylalarda yılda yaklaşık 5 ton karakovan balı üretildiğini söyledi.
Sason’un çeşitli bölgelerinde bal üretiminin yaygınlaştığını belirten Başar, şuan yaklaşık 500 üreticinin bal üretimi yaptığını ve ilçede gerek karakovan, gerekse normal petek arıcılığını yaygınlaştırmak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.
Ekim-Kasım aylarında karakovan balının hasadını yaptıklarını belirten üreticilerden Hasan Uçar, Boğazkapı köyünde organik olarak yetiştirdikleri balların dağ kekiği başta olmak üzere çeşitli bitki ve çiçeklerden meydana geldiğini belirtti.
KİLOSU 3 BİN LİRADAN ALICI BULUYOR
Orijinal Karakovan balının kilosunu 3 bin liradan sattıklarını belirten Uçar, bu yıl bal üretimi az olduğu için müşterilerin tümüne bal yetiştiremediklerini söyledi.
Uçar, ürettikleri balları yurtiçindeki çeşitli illerin yanı sıra Fransa, İngiltere ve Almanya’ya da sattıklarını söyledi.
Üreticilerden Özgür Uçar da özellikle Mereto dağı eteklerinde yüksek kesimlerde ve doğal ortamda bıraktıkları karakovan arılarının doğal bir şekilde hiçbir şeker ve karışım olmadan ürettikleri ballara yoğun bir talep olduğunu söyledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.