Peynir Basma
Peynir Basma Tarifi İçin Malzemeler
5 kg bidon için;
- 7-8 kg taze peynir
- 1 kase iri tuz (turşuluk tuz, kaya tuzu vb)
- Kaynar su
Peynir Basma Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Peynirleri iri dilimler halinde kesip bir leğene koyalım. Üzerini geçecek kadar kaynar su koyup bir tepsi ile kapatalım.
- Yarım sıkma yapacağımız için tam beş dakika sonra peynirleri içinden alıp iki elimizin arasında sıkalım suyu iyice çıksın. Sıktığımız peynirleri fırın tepsisine genişçe dizelim fazla suyu yine akar böylece.
- Leğendeki suyu dökelim ve tepsideki peynirleri bir tabakta tek tek önlü arkalı tuza bulayıp bidona bastırmadan yerleştirelim tuz miktarı az olursa peynir yumuşar ama abartırsak çok tuzlu olur hafifçe her yerini bularsak yetecektir.
- Leğendeki peynirleri bidona dizelim ve leğende salınan suyu da üzerine dökelim. Yaklaşık bir gün vaktiniz varsa bekletin kaldıkça suyunu salacak.
- Fakat yine de su, bidonu doldurmadıysa bir peynirciden peynir suyu alarak üzerini tamamlayın.
- Serin bir yerde, buzdolabında on gün kadar kalabilir. Daha sonra ya hep buzdolabında kalmalı ya da buzhaneye götürülmeli. Fakat buzhaneden önce 10 gün kadar bekletin ya da buzhanede bekletiyorlar yeni yapıldığını söylerseniz.
- 5 kg lık bidon eridiği için yaklaşık 7 8 kg peynir ile doluyor. Peyniri çok sıkıştırıp bastırırsanız yumuşar aldığı kadar koyun.
- Son olarak taze yemek istiyorum derseniz iki üç gün sonra peynirleri bir suda yıkayıp tuzunu alıp dilimleyerek bir kaba alabilir. Kaynar su dökerek taptaze tüketebilirsiniz.
Peynir Basma Tarifi Fotoğraflı Yapılışı