McDonald’s büyük skandala imza attı! Hamburgerlerindeki bakteri can aldı
Dünyaca ünlü hazır gıda zinciri McDonald's Amerika'daki bir şubesinde Escherichia coli (E.coli) isimli bakteri nedeniyle 49 kişi hastalandı. Bir kişi hayatını kaybetti.
Amerika Birleşik Devleri fast food zinciri McDonald's büyük bir skandala imza attı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri Kurumu’ndan (CDC), 'Quarter Pounder' hamburgerlerinden kaynaklı 49 kişinin Escherichia coli (E.coli) bakterisi nedeniyle hastalandığı bildirildi. Hastalar ile yapılan görüşmeler sonrasında ise 'Quarter Pounder' yediğini özellikle belirtmiş, bir kişinin ise hayatını kaybettiği aktarıldı.
KIYMA VE KIYILMIŞ SOĞANDAN ŞÜPHELENİLDİ
Uzmanlar hastalanan kişilere bulaşan bakterilerin kıyılmış soğan ve dana köftesinden şüphelendiklerini belirterek, eyaletlerdeki şubelerin ise geçici olarak durdurulduğunu açıklandı. Skandal sonrası ise McDonald's hisseleri de yüzde 9 değer kaybetti.
E.COLİ BAKTERİSİ BELİRTİLERİ
Escherichia coli (E.coli) bakterisine maruz kalan kişilerin çoğu 1 hafta içerisinde iyileşme gösterirken 39.5 dereceye çıkan yüksek ateş, 3 günden uzun süren ishal, kusma, ağız ve boğaz kuruluğu belirtileri arasında yerini alıyor.
E.COLİ BAKTERİSİ NEDİR?
Escherichia coli (E.coli) bakterisi ise, insan bağırsağının normal sakinleridir. EHEC bakterileri ise inek, koyun veya geyik gibi geviş getiren hayvanların bağırsaklarında bulunur. EHEC, insanlarda ciddi hastalıklara yol açabilecek toksik maddeler (toksinler) üretebilmektedir. Olası ancak nadir bir komplikasyon, HÜS olarak da bilinen hemolitik üremik sendromdur. Bu akut böbrek yetmezliğine yol açabilir. HÜS genellikle kısa bir süre devam eder ve daha sonra tekrar kaybolur. Bazı hastalıkların uzun vadeli sonuçları olabilir.