Küresel piyasalarda riskli varlıklar baskı altında
ABD’de açıklanan verilerin yanı sıra Fed üyelerinden ve önemli bankacılardan gelen açıklamalar ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini agresif bir hız ve boyutta yapamayacağı beklentisini artırırken, dolar güç kazanıyor, hisseler ise baskı altında kalıyor.
Dolar G-10 para birimlerinin tamamı karşısında güç kazanırken, 10 yıllık ABD tahvil getirisi hafta başında Temmuz ayından bu yana ilk kez yüzde 4,2’yi aşmasının ardından yükselişini sürdürdü.
Küresel tahvil satışlarına katılan Japonya’nın 40 yıllık devlet tahvillerinin getirileri de son 16 yılın en yüksek seviyesine çıktı.
Salı günü karışık bir görünüm sergileyen Wall Street endeksleri, vadeli işlemlerde ekside. Asya hisse senetlerinin göstergesi, Japonya’daki düşüşler ve Güney Kore’deki mütevazı kazançlar nedeniyle değer kaybetti.
Hong Kong ve Çin hisseleri, hükümetle bağlantılı üst düzey bir düşünce kuruluşunun yetkililere bir piyasa istikrar fonu oluşturmaya yardımcı olmak için 2 trilyon yuan (281 milyar dolar) özel devlet tahvili çıkarma çağrısında bulunmasının ardından yükseldi.
ABD’li bir endüstri grubunun ülke çapında ham petrol stoklarında artışa işaret etmesi ve Biden yönetiminin Orta Doğu’da ateşkes sağlama çabalarını yenilemesiyle petrol düştü. Altın yeni bir rekora tırmandıktan sonra geriledi. Öte yandan opsiyon yatırımcıları, ABD seçimlerini kim kazanırsa kazansın Bitcoin’in kasım ayı sonuna kadar 80 bin dolara ulaşacağına dair pozisyonları artırıyor.
BofA Başkanı’ndan Fed’e ölçülü indirim çağrısı
Bank of America Corp. İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Brian Moynihan, Fed yetkililerini ölçülü faiz indirimleri gerçekleştirmeye çağırdı.
Moynihan, Bloomberg TV’ye verdiği röportajda, Fed’in 2022’de borçlanma maliyetlerini yükseltmede “oyuna geç kaldığını” ve şimdi indirimlerle çok ileri gitmediklerinden emin olmaları gerektiğini söyledi.
ABD’de açıklanan verilerin, ekonominin gücüne işaret etmesinin ardından yatırımcılar ABD’de faizlerin hızlı bir şekilde düşürülmesine yönelik beklentilerini azalttı ve bazı Fed yetkilileri geçen ay yapılan 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından daha yavaş bir hızda gevşemekten yana olduklarının sinyalini verdi.
Moynihan, geçen hafta yaptığı açıklamada da ABD ekonomisi için “iniş yok” - büyüme güçlüyken, enflasyonla mücadele için para politikasının sıkı kalması - senaryosu öngördüğünü belirtti. “İşsizlik oranının yüzde 4 ve ücret artışının yüzde 5 olduğu bir ortamda, bir ekonomistin dünyayı bir resesyon olacağına ikna etmesi çok zor” diyen Moynihan, Fed’den yıl sonundan önce 50 baz puanlık bir indirim daha beklediğini ve ardından 2025 yılı boyunca eşit olarak yayılmış 25 baz puanlık dört indirim daha öngördüğünü söyledi.
Moynihan “Tehlike, “çok hızlı ya da çok yavaş gitmeleri ve bu riskin şu anda altı ay öncesine göre daha yüksek olması” dedi.
Öte yandan Blackstone Inc. İcra Kurulu Başkanı Steve Schwarzman da başkanlık seçimlerini kim kazanırsa kazansın ABD’nin resesyondan kaçınmasını beklediğini, çünkü hem Donald Trump’ın hem de Kamala Harris’in büyümeye hitap eden politika önerileri olduğunu söyledi.