PROJE İSMİ | AMACI | DURUM | BAĞLANTI LİNK |
---|---|---|---|
100 Yazar 100 Eser | Cumhuriyetimizin 100. yılına özel | Tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Kudüs | Kanayan Yaramız | Tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Yarım Kalan Hikayeler | Herkesin bir hikayesi vardır | Eser alımı tamamlandı | Eser Paylaşımı |
Öğretmenim | Sizi etkileyen öğretmeninizi anlatın antolojide yer verelim | Devam ediyor | Eser Paylaşımı |
Ortadoğu şiir yarışması | 3 kişiye ödül verilecek | Devam ediyor | Eser Paylaşımı |
Güle Revan | 40 Yazar 40 Naat | Eser alımı tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Türk mutfağında güneydoğu bölgesinde sıkça yapılan kibbe lebeniye, özellikle etli yemeklerin yanında tercih edilmektedir. Hatay, Şanlıurfa, Gaziantep mutfağının vazgeçilmezi arasında bulunan kibbe lebeniye, hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. İşte sizler için hazırladığımız lebeniye tarifi.
Kibbe lebeniye, güneydoğu bölgesine ait bir yemek olarak karşımıza çıkıyor. Etlerin yanında ya da yoğurtla birlikte servis edilen kibbe lebeniye, ana yemek olarak tüketilmektedir. Lezzetli ve besleyici olan lebeniye, Orta Doğu kökenli olduğ Türk mutfağında mezelerle aynı özelliği göstermektedir. Hadi gelin Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep bölgelerinde sıklıkla gördüğümüz lebeniye tarifini mutfağımızda yapmaya.
KİBBE LEBENİYE TARİFİ:
MALZEMELER
Dış harçı için;
300 gram dana kıyma
3 su bardağı köftelik bulgur
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 su bardağı un
2 su bardağı ılık su
Kuru fesleğen
Kimyon
Tuz
Kıymalı iç harcı için;
300 gram dana kıyma
1 adet kuru soğan
Bir tutam maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Tuz
İç yağlı harcı için;
100 gram iç yağ
Bir tutam maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
Karabiber
Kimyon
Tuz
Çorbası için;
300 gram süzme yoğurt
1 su bardağı pirinç
Üzeri için;
2 yemek kaşığı tereyağı
Bir tutam nane
Bir tutam pul biber
YAPILIŞI
Kibbeyi hazırlamaya öncelikle dış harcından başlayın. Bulguru bir kabın içinde güzelce ıslatın. Ardından kıymalı harcı hazırlamaya başlayın. Tavaya alıp kıymayı güzelce kavurun. Üzerine tereyağı ve ince doğranmış soğanı ekleyip, kavurmaya devam edin.
İnce doğranmış maydanoz, baharatları ve tuzunu ekleyip karıştırın.
Dışını hazırladıktan sonra iç yağı hazırlayabilirsiniz. İç yağı havanda dövüp, bir kaba alalım.İnce doğranmış maydanoz, baharatlarını, tuzunu ve salçasını ekleyip iyice karıştırın. Ardından elinizle yuvarlayıp misket şekline getirin.
Kibbe Lebeniyenin dış harcı için dinlenen bulgura baharatlarını, salçasını ve kıymayı ekleyip iyice yoğurun. Yavaş yavaş unu ekleyip iyice özleşene kadar yoğurmaya devam edin.
Dış harçtan parçalar alıp içli köfte gibi açın.İç yağlı harçtan koyup kapatın. Bu şekilde dış harcın yarısı iç yağlı harç ile diğer yarısını kıymalı harç ile doldurup küçük içli köfte gibi kapatın.
Kibbe Lebeninin çorbası için, süzme yoğurdu bir tencereye koyup üzerine su ekleyerek açın. Açtıktan sonra pirinci ekleyip ocağa alın.
Kaynayana kadar sürekli karıştırdıktan sonra içerisine köftelerini atıp pişene kadar bekleyin.
Pişen kibbeleri tabağa alıp, tereyağında pul biber ve nane yakarak üzerine döküp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.