Ford Otomotiv’den beklentilerin üzerinde kâr


2024 yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üzerinde net kâr açıklayan Fort Otomotiv'in dokuz aylık kârı ise 25,7 milyar TL gerçekleşti.

Yılın üçüncü çeyreğinde şirketin toplam satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artışla 141,7 milyar TL’ye yükselirken, yurt dışı satışlarda yüzde 15 artış ve yurtiçi satışlarda ise yüzde 24 gerileme görüldü.

Şirketin brüt kâr marjı yılın üçüncü çeyreğinde 11 puan ve faiz, amortisman ve vergi öncesi kârlılık (FAVÖK) marjı ise 10,2 puan gerileyerek sırasıyla yüzde 9,5 ve yüzde 8 gerçekleşti. Bu nedenle cirodaki sınırlı artışa kârşın şirketin FAVÖK’ü bu çeyrekte yüzde 55 geriledi ve 11,36 milyar TL gerçekleşti. Marjların gerilemesindeki temel gerekçeler ise artan malzeme maliyetleri, fiyatlama dinamikleri ve döviz kurundaki yatay seyir olarak görülmekte. Buna ek olarak yeni Coruier ve Custom’ın üretime geçiş döneminin beklenenden uzun sürmesi nedeniyle de kârlılığın baskılandığı görülmekte. Bilanço tarafında artan borç yükümlülüğü ve gerileyen FAVÖK çerçevesinde Net Borç / FAVÖK çarpanı 2,45’e yükseldi.

Satışlar çeyreklik bazda yüzde 13 arttı

Şirket üçüncü çeyrekte 5,3 milyar TL net parasal kazanç kaydetti. Böylelikle şirketin yüksek kur farkı giderinin yarattığı baskı hafiflemiş oldu fakat yüksek finansman giderinin net kârı baskıladığı görüldü.

Adet bazında şirketin satışları çeyreklik yüzde 13 artarken dokuz aylık dönemde ise şirketin satışlarındaki büyüme yüzde 3 ile sınırlı kaldı. Hem çeyreklik hem de kümülatif olarak yurtiçi satışlardaki gerileme toplam satışları aşağı çeken kalem oldu.

Üretim ise yıllık yüzde 7 ve dokuz aylık dönemde yüzde 3 artış gösterdi. Şirket 2024 yılı beklentilerinde de güncellemeye gitti. Toplam satış adet beklentisi 660-720 binden 635-695 bine aşağı yönlü çekilirken toplam üretim öngörüsü ise 650-700 binden 630-680 bine aşağı yönlü revize edildi.

Şirket ayrıca yatırım harcaması beklentisini de 900-1000 milyon Avro aralığından 700-800 milyon euroya aşağı yönlü güncelledi. Beklenti üstü gelen kâr rakamı iyimser bir tablo sunabilir fakat 2024 yılı geneline ilişkin aşağı revize edilen satış ve üretim rakamlarının fiyatlamada olumsuz etkisi görülebilir.