En kolay baget ekmek nasıl yapılır? Fransız Baget ekmeğinin püf noktaları
Fransız mutfağının meşhur baget ekmek tarifi, ülkemizde de oldukça sevilen ekmekler arasında yer alıyor. Eğer sizde sevdiklerinize hazırlamak için baget ekmek tarifi arıyor ya da baget ekmek nasıl yapılır merak ediyorsanız "Baget ekmek tarifi, baget ekmek nasıl yapılır" haberimize bir göz atın.
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLEFransız mutfağından dünyaya yayılan baget ekmek nasıl yapılır? Ortalama 65-80 santimetre boyunda olan baget ekmekleri, 18. yüzyıldan beri mutfaklarda yerini alıyor. Uzun ince yapısıyla bilinen bu ekmekler, Avrupa ülkelerinde de tüketiliyor. Bazı ülkelerde 'Francala' ismiyle bilinen baget ekmekler; sandviç ve kanepe yapımında sık sık tercih ediliyor. Baget ekmeklerin sade, çavdarlı ve kepekli çeşitleri de bulunuyor. Altın sarısı çıtır çıtır kabuğu, gözenekli yumuşak içi, ince uzun yapısı ile en güzel sandviçler onla yapılır. Fransa'nın sembollerinden sayılan baget ekmeği 400 yıla varan serüveninde bir toplumsal devrim ve daha bir çok sosyal etkinin ardından evrilerek bugünkü formunu almış. Malzemelerinizi hazırladıysanız, Fransız usulü baget ekmek tarifine geçebiliriz.
- Tuz, mayanın etkisi azalttığı için ilk olarak un ile karıştırılmalıdır.
- Tarifte kullanacağınız suyun çok sıcak ve çok soğuk olmamasına dikkat edin. Sıcak su mayanın kesilmesine neden olurken, soğuk su mayanın çözünmesini engeller.
- Ekmeklerin çıtır çıtır olması için, pişirme esnasında fırına bir kap su ekleyin. Suyun buharı fırını nemlendireceği için, ekmeklerin içi yumuşak dışı ise çıtır çıtır olacaktır.
BAGET EKMEK TARİFİ:
MALZEMELER
1 paket instant maya
2 yemek kaşığı bal
1.5 su bardağı ılık su
500 gram un
3 yemek kaşığı zeytinyağı + yağlamak için ilave bir miktar zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Maya ve balı bir kasede yarım bardak ılık su ile karıştırın ve karışımı 5 dakika dinlenmeye bırakın.
Derin bir yoğurma kabında kalan bir bardak ılık su, un, zeytinyağı ve tuzu karıştırın ve birkaç dakika bekletin.
Ardından mayalı karışımı yavaş yavaş ekleyin. Maya ve unu pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
Üzerini nemli bir bezle örtün ve hamuru hacmi iki katına çıkıncaya kadar 40 dakika mayalanmaya bırakın.
Dinlenen hamuru 5 eşit parçaya bölüp parçaları uzun rulolar olarak şekillendirin.
İki fırın tepsisini zeytinyağıyla yağlayın, hamur rulolarını aralıklı olarak tepsilere yerleştirin.
Ruloların üzerine keskin bir bıçakla kesikler yapın ve üzeri örtülü şekilde 25 dakika daha mayalanmaya bırakın.
Mayalanan ruloların üzerine su sıkıp önceden ısıtılmış 230 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 15-18 dakika pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Hazırladığınız baget ekmekleri yemeklerin yanında servis edebilirsiniz. Dilerseniz, biberli ve peynirli kanepe yapımında da kullanabilirsiniz.
Afiyet olsun...