DOLAR 19,3938 -0.05%
EURO 21,3251 0.06%
ALTIN 1.244,76-0,45
BITCOIN 568831-2,79%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:40

İMSAK'A KALAN SÜRE

xslot trbet tarafbet orisbet betturkey betpublic bahiscom betebet betlike mariobet betist 1xbet trendbet istanbulbahis zbahis royalbet betwild alobet aspercasino trwinbetonred bizbet
Casibom
PROJE İSMİ AMACI DURUM BAĞLANTI LİNK
100 Yazar 100 Eser Cumhuriyetimizin 100. yılına özel Tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Kudüs Kanayan Yaramız Tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Yarım Kalan Hikayeler Herkesin bir hikayesi vardır Eser alımı tamamlandı Eser Paylaşımı
Öğretmenim Sizi etkileyen öğretmeninizi anlatın antolojide yer verelim Devam ediyor Eser Paylaşımı
Ortadoğu şiir yarışması 3 kişiye ödül verilecek Devam ediyor Eser Paylaşımı
Güle Revan 40 Yazar 40 Naat Eser alımı tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Diyetisyen Tabak, “Engelli bireylere yönelik özel beslenme stratejileri belirlenmeli”
  • Mavikuş Medya
  • Sağlık
  • Diyetisyen Tabak, “Engelli bireylere yönelik özel beslenme stratejileri belirlenmeli”
41 okunma

Diyetisyen Tabak, “Engelli bireylere yönelik özel beslenme stratejileri belirlenmeli”

ABONE OL
12 Mart 2024 14:36
Diyetisyen Tabak, “Engelli bireylere yönelik özel beslenme stratejileri belirlenmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ege Üniversitesi (EÜ) Engelsiz Ege Birimi Koordinatörlüğü tarafından “Engelli Bireylerin Karşılaştığı Beslenme Sorunları” konulu söyleşi düzenlendi. EÜ Engelsiz Ege Birimi Koordinatör Yardımcısı ve EÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Eskişar Tefçi’nin moderatörlüğünü yaptığı söyleşide Diyetisyen Göksu Tabak konuşmacı olarak yer aldı. Çevrimiçi gerçekleştirilen söyleşiye akademisyenler ve öğrenci katıldı.

         Engelli bireylerin yemek yeme becerilerini etkileyen durumlar hakkında bilgi veren Diyetisyen Göksü Tabak, “Engelin türü ve derecesine bağlı olmadan engelli bireyler kendi kendilerine yemek yiyebilirler. Ancak motor ve sinir sisteminin zedelenmesi, ağız boşluğu ya da kaslardaki yapısal anormallikler, dikkat problemleri, özel diyet gereksinimleri, yetersiz öğrenme ve öğretmen çocuk oranı yemek yeme becerilerinin gelişimini engelleyebilir” dedi.

         Down Sendromu bireylerin yaşadığı beslenme problemlerine değinen Diyetisyen Tabak “Down Sendromu olan bireyler her yaşta yeme içme veya yutma güçlüğü yaşayabilir. Bu sorunlar zamanla ve terapi yardımıyla düzelebilir. Ancak bazı durumlarda bu problemler ömür boyu da devam edebilir. Beslenme tedavisinin temel önerilerinde su tüketiminin artırılması, iş yerindeki ve okuldaki süpervizörlerin tedavi alanına dahil edilmesi, evde yemek hazırlanması, yiyecekleri ödül olarak kullanılmaması, kişinin ilgi ve becerilerine uygun günlük egzersiz rutinin oluşturulması yer alıyor” diye konuştu.

Otizm-spektrum bozukluğunda beslenme

         Otizm-spektrum bozukluğu olan bireylerin beslenme alışkanlığı ile alakalı bilgiler veren Diyetisyen Tabak, “Otizmi olan bireyler, ışığa, dokunmaya, sese ve tada karşı bir hassasiyet yaşarlar. Bu da besinlerin çeşitliliğini etkiler. Otizm durumunda beslenme gereksinimlerinde herhangi bir farklılık yoktur ve dengeli beslenme sağlık ve gelişim için önemlidir” diye konuştu. Diyetisyen Tabak, otizimli bireylerde meydana gelen beslenme sorunları hakkında bilgi vererek, “Otizm-spektrum bozukluğu, bireylerde yemek zamanlarında rutine ihtiyaç duyulması, kokulara, görüntülere ve seslere karşı hassasiyet, konsitipasyon, diyare gibi sindirim rahatsızlıkları, besinlere aşırı duyarlılık ve sınırlı bir diyet gibi beslenme sorunları görülür” dedi.

         Engelli bireylere özel olarak uygulanması gereken beslenme stratejilerinden bahseden Diyetisyen Tabak, “Engellilik türüne bağlı olarak bireyin enerji ihtiyacı farklılık gösterebilir. Örneğin hareket kısıtlığı olan bireylerin enerji harcamaları daha düşük olabilir. Bireylerin sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeleri için protein, vitamin ve mineral ihtiyaçları dikkatlice planlanmalıdır. Engelli bireylerin beslenmesi konusunda temel prensip, kişinin bireysel ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna özel beslenme stratejilerinin belirlenmesidir. Bu nedenle bireyin sağlık durumu ve ihtiyaçlarına yönelik olarak beslenme uzmanları tarafından kişiselleştirilmiş beslenme planları oluşturulmalıdır” dedi.

         Diyetisyen Göksu Tabak, söyleşi sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE