Çok uğraştılar, ama Kaspersky’yi ülkeden silemediler


ABD'de bazı tüketiciler, ABD hükümetinin kullanımını yasaklamasına rağmen Kaspersky antivirüs programını kullanmaya devam ediyorlar.

Bu yılın başlarında ABD başkanı Biden ve hükümeti, gizlilik endişelerini gerekçe göstererek Rus yapımı siber güvenlik çözümünün satışını yasakladı. Hükümet, Rus devletinin ürünü ABD vatandaşlarından hassas bilgileri çalmak ve onları gözetlemek için kullandığına inanmak için nedenleri olduğunu iddia ediyordu. Bu iddialar tam olarak ispatlanamadı ama ancak yine de şirket ülkeden kovuldu ve ürünlerinin satışı yasaklandı.

Sonuç olarak, Kaspersky bu yılın Temmuz ortasında ABD'deki tüm operasyonlarını kapattı ve ülkedeki hemen hemen tüm cihazlarda UltraAV adlı farklı bir antivirüs ile kendini değiştirdiği bir güncelleme yayınladı. Ancak yeni raporlar bazı kullanıcıların ürünü kullanmaya devam etmenin bir yolunu bulduğunu gösteriyor.

Rapora göre kullanıcılar, yazılımın cihazın Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunmadığını düşünmesi için sistemi kandırmanın yolunu bulmuş görünüyorlar. Bazıları güncelleme sunucuları listesine sadece ABD dışındaki bir sunucu eklerken, diğerleri aynı şeyi yapmak için bir VPN aracı kullanıyor.

Para verdim, vazgeçmem

Kaspersky'yi kullanmaya neden devam ettikleri sorulduğunda, bazıları veri hırsızlığı konusunda endişe duymadıklarını ve ABD hükümetine bu konuda "körü körüne" güvenilmemesi gerektiğini vurguladılar. Diğerleri ise yasağın öncesinde bir lisans satın aldıklarını ve paralarının boşa gitmesini istemediklerini belirttiler. Elbette burada bahsettiğimiz paralar, 20-30-40 dolarlık kişisel satın almalar değil, küçük ve orta ölçekli şirketlerin yüzlerce cihazın korunması amacıyla kurumsal hizmet için ödediği yüzlerce hatta binlerce dolara varan yıllık hizmet ücretleri.

Trump yönetiminden bu yana, ABD hükümeti Çin ve Rusya'daki şirketlerin teknoloji çözümlerinin bir güvenlik riski oluşturabileceği konusunda sert uyarılar yapıyor. Trump tam anlamıyla Huawei ve ZTE'ye savaş açmış, hatta Huawei'nin CEO'sunun kızını Kanada'da bir toplantı sırasında tutuklatmıştı. Bu savaşın sonunda Huawei Android işletim sistemine de erişimini kaybetti ve kendi işletim sistemini geliştirmek zorunda kaldı.