PROJE İSMİ | AMACI | DURUM | BAĞLANTI LİNK |
---|---|---|---|
100 Yazar 100 Eser | Cumhuriyetimizin 100. yılına özel | Tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Kudüs | Kanayan Yaramız | Tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Yarım Kalan Hikayeler | Herkesin bir hikayesi vardır | Eser alımı tamamlandı | Eser Paylaşımı |
Öğretmenim | Sizi etkileyen öğretmeninizi anlatın antolojide yer verelim | Devam ediyor | Eser Paylaşımı |
Ortadoğu şiir yarışması | 3 kişiye ödül verilecek | Devam ediyor | Eser Paylaşımı |
Güle Revan | 40 Yazar 40 Naat | Eser alımı tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Yemek sanatı, gastronominin estetik ve teknik yönleriyle bir araya getirir. Bu alanda kullanılan mutfak terimleri ise hazırlanan yemeklerin daha profesyonel olmasını sağlarken yemek tutkunları için de oldukça önem taşır. İşte bazı temel mutfak terimleri.
Mutfakta zaman geçirmek ve mutfak tekniklerini bilmek yapılan yemeklerde büyük önem taşımaktadır. Her bölge, kedine özgü malzemeler ve pişirme yöntemleriyle zengin bir mutfak kültürü oluşturmuştur. Kültür, sosyal ve sanatın birleşme yolu olan mutfakta ise bazı teknik yöntemler bulunmaktadır. Bu teknikler, yemeklerde pişirme sürecinin temel taşını oluştururken aynı zamanda lezzetli yemeklerinde anahtarıdır. İşte mutfaklarınızda bilmeniz gereken bazı yemek teknikleri…
MUTFAK TERİMLER
KONFİ:
Genellikle et veya sebzelerin kendi yağı içinde düşük sıcaklıkta uzun süre pişirilmesi anlamına gelmektedir. Mutfakta yemek yaparken uygulayacağınız bu yöntem yemeklerin lezzetini artırmak için en güzel tekniklerden biridir. Konfi özellikle Fransız mutfağında sıklıkla kullanılmaktadır.
KEFİNİ ALMAK
Tavuk, et veya kemik haşlarken kaynayan suyun üzerinde oluşan beyaz yoğun köpük tabakasına “kef” denir. Tavuk ya da et haşlanırken üzerinde oluşan bu beyaz köpüğü almak daha lezzetli ve aromalı tavuk veya kemik suyu elde etmenizi sağlamaktadır.
DELGAZE ETMEK
Yemeğin arda kalan kısımlarını değerlendirmek adına da harika bir yöntem olan delgaze etmek, tavada kalan kahverengi, karamelize olmuş parçacıkları (fond) çözme ve bu parçacıklardan lezzetli bir sos yapmak için sıvı ekleme işlemidir. Bu teknik, özellikle et pişirildikten sonra tavada kalan lezzetli kısmının değerlendirilmesi için kullanılır.
BENMARİ
Hemen hemen herkesin bildiği benmari, hassas malzemelerin doğrudan ateşle temas etmeden, dolaylı ısı ile eritilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde, bir kap su kaynatılır üzerine bir başka kap yerleştirilir. Altta kaynayan su üstte kalan malzemeyi nazikçe eritir. Bu yöntemle daha pürüzsüz ve homejen bir kıvam elde edilir.
KARAMELİZE ETMEK
Karamelize, şekerin yüksek sıcaklıkta eritilmesiyle elde edilen bir işlemdir. Karamelize işlemi genellikle tatlılarda, soslarda ya da sebzelerde yapılmaktadır. Lezzetli bir tat ortaya çıkaran karamelize işlemi, yemeklere farklı bir aroma katmaktadır.
BÖRMANİYE
‘Börmaniye’ terimi, tereyağı ve unun mükemmel uyumunu ifade eden bir karışımdır. Börmaniye, “yoğurulmuş tereyağı” anlamına gelmektedir. Çorbalardan soslara kadar, içeriğinde bol su bulunan yemeklerin koyulaştırılması ve kıvam kazanması için kullanılır. Börmariye için eşit miktarda tereyağı ve un gerekir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.