Boeing’in laneti bitmiyor: Şimdi de uzayda uydusu patladı!


Boeing markasını taşıyan bir uydunun, Dünya yörüngesinde patladığı açıklandı. Resmi olarak Intelsat 33e olarak bilinen uydu, Intelsat'ın dünya çapında iletişimi güçlendirmek için kullandığı birçok uydudan sadece bir tanesi. Şirket 19 Ekim'de bir kesinti olduğunu bildirmiş ve sorunu çözmek için Boeing ile yakın işbirliği içinde çalıştığını belirtmişti. Ancak şimdi olay netleşti.

Intelsat, 21 Ekim'de paylaştığı bir güncellemede uydunun “kopma olayı” olarak adlandırılan bir durum yaşadığını söylemişti. Uydunun parçalara ayrılmasına neyin neden olduğu tam olarak bilinmiyor. Ancak Boeing yapımı uydunun Ağustos 2016'da fırlatılmasından bu yana uzun bir sorun geçmişi var.

İlk fırlatıldığında Intelsat 33e'nin 15 yıl boyunca çalışması bekleniyordu. Ancak Ağustos 2017'de, yani fırlatıldıktan ve faaliyete geçtikten sadece bir yıl sonra, uydunun sadece konumunu korurken aslında olması gerekenden çok daha fazla yakıt kullandığı belirlenmişti.

Spacenews'in haberine göre, bu anomalinin yanı sıra ana motorun arızalanmasıyla ilgili sorunlar, uydunun tahmini çalışma süresini 15 yıldan 10 yılın altına düşürdü. Şimdi ise uydu parçalandı ve arkasında en az 20 parçayı yörüngede, uzay çöpü olarak bıraktı.

Intelsat 33e'nin yaşadığı bu talihsiz olay, son yıllarda sorun üstüne sorun yaşayan Boeing'in sabıka listesine ekleniyor. Boeing'in uçakları uçuş sırasında yaşanan sorunlarla ve kazalarla zaten gündemdeydi. Şirketin uzay kapsülü inşa etme girişimi de, astronotların ISS'de mahsur kalması ile sonuçlanmıştı.