Bilim adamları yanlışlıkla keşfetti: Örümcek adam ağını bulmayı başardılar!
Amerika'da Massachusset'te bulunan Tufs Üniversitesi araştırmacıları yanlışlıkla örümcek adam ağı üretti. Bilim dünyasında şaşkınlık veren buluş büyük yankı uyandırdı.
Amerika'da Massachusset'te bulunan Tufs Üniversitesi araştırmacıları çığır açan bir araştırmaya imza attı.
ÖRÜMCEK ADAM FİLMİ GERÇEK OLUYOR
Örümcek Adam filmini izleyen ve çizgi romanını okuyan herkesin sokaklarda ağ fırlatarak uçma hayali gerçek oluyor. Tufs Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar sonucunda Silklab laboratuvarın da yapılan araştırma ipek böceği kocalarından elde edilen ipek liflerinden yapılan ve havada katılaşarak nesnelere yapışan yeni bir lif teknolojisi geliştirildi.
Örümceklerin yanı sıra arılar, karıncalar, kelebekler gibi birçok canlının ipek üretebildiğini açıklayan araştırmacılar, ipek fibron adı verilen proteinleri kullanarak yapışkan lifler üretmeyi başardı.
Araştırmacı Marco Lo Presti'nin yanlışlıkla keşfettiği liflerin, şans eseri olduğunu belirterek güçlü yapıştırıcılar hakkında yaptıkları deney sırasında yanlışlıkla ortaya çıktığını açıkladı. Lo Presti, cam laboratuvar malzemesinin asetonla temizlerken camın üzerinde örümcek ağına benzer bir yapı oluştuğunu, ipek çözeltisinin belirli bir kimyasal maddelerle etkileşime girmesi sonrası katılaştığını gösterdi.
GÜÇLÜ AĞLAR İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Kendi ağırlığının 80 katı kadar ağırlık kaldırabilen yeni üretilmiş yapıştırıcıların hala örümcek ağı kadar güçlü olmadığını belirten bilim adamları artık yanlışlıkla keşfettikleri teknoloji üzerinde ilerleyecek yeni araştırmalara koyulacaklarını ifade etti.