Bilim adamları gerçeği açıkladı: Diş sağlığı için şekerden uzak durmak yeterli mi?
Diş hekimleri şeker tüketimi ve diş sağlığı arasındaki ilişkiyi inceledi. İngiltere'de yapılan araştırmada C, D ve kalsiyum alımının diş sağlığı ve diş eti problemlerinin önüne geçtiği belirtilirken zararlı olan gıdalar hakkında da açıklama yapıldı.
Bilim insanlarının diş problemleri üzerine yaptıkları araştırmalarda, diş eti problemi olanların kalp hastalığı, Alzheimer ve diyabet gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya oldukları belirtildi.
BBC Food'ta yer alan habere göre, dişler zarar veren gıdaların yanı sıra ağız hijyeni de çok önemli. Bir dişçi kliniğinde diyetisyen olarak çalışan Anna Groom, diş sağlığında C ve D vitaminin yanı sıra kalsiyum ve fosforun önemini açıkladı.
C VE D VİTAMİNİ DİŞ SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ
C vitamininin kolajen sentezinde aktif rol oynadığını belirterek eksik olması halinde ise diş eti kanamalarına neden olduğunu belirten Anna Groom, D vitamininin de kalsiyumu vücutta tutarak dişleri koruduğunu ifade etti. Fosforun da kalsiyum ile birlikte çalıştığını belirtti.
Diş sağlığı için gerekli olan C vitaminin ise domates, brokoli, biber, patateste bol miktarda bulunuyor.
D vitamini takviyesi için yumurta, balık ve et ürünleri tüketilmesi gerektiği, fosfor için et, yumurta, süt ürünleri ve fındık tüketilmesi gerektiği belirtildi.
SAĞLIKLI BESLENMEK DİŞ ETİ İLTİHABINI ÖNLÜYOR
İngiltere'deki Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) sonbahar ve kış aylarında bol miktarda D vitamini tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca daha az et ve işlenmiş karbonhidrat besinlerinin tüketimini azaltarak iltihabın düşürülebileceğini, Omega-3, C ve D vitaminleri açısından zengin besinler tüketerek diyet takibi yapıldığında diş eti iltihabı ve kanamaların azaltılabildiği öğrenildi.
DİŞ SAĞLIĞI İÇİN BU GIDALARDAN UZAK DURUN
Yapılan araştırmalarda diş sağlığına zarar veren en temel yiyeceklerin başında gazlı içecekler ve şekerli gıdalar gelmekte. Ağız sağlığına zarar veren gıdaların başında limonlu sıcak su gelirken, cips, kuru meyve, fermente gıdaların olduğu belirtildi.
Nişastası yüksek olan gıdaların ise ağızın pH seviyesini düşürürken, şekerden beslenen ve asit salgılayan bakteriler, dişleri hızla çürütmeye başlıyor.
'TÜKÜRÜK DİŞLERİ ÇÜRÜMEYE KARŞI KORUR'
İngiliz Dişhekimleri Derneği'nden Profesör Damien Walmsley yemekleri çiğneyerek tüketmenin tükürük oluşumunu arttırdığını belirterek, "Yemek zamanlarında tükürük üretiminin uyarılması, zararlı asitleri ve yiyecek parçacıklarını dişlerden uzaklaştırır ve asidi etkisiz hale getirmeye yardımcı olarak dişleri çürümeye karşı korur" ifade etti.