Bakanlık açıkladı! Bu markaları sakın evinize sokmayın


Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Taklit ve hileli gıda listelerinin artık anlık olarak elektronik ortamda tüketicilerle paylaşılacağını dile getirmişti. Bakanlık 2 Ekim'de yayınladığı listeye yeni firmaları da ekledi. İşte hileli ürünlerde bakanlık tarafından paylaşılan o liste...

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, güvenilir gıdanın takibi konusunda uygulamaya konulan yeni sistemin bugünden itibaren devreye gireceğini açıkladı. Taklit ve tağşiş yaptığı laboratuvar testleri sonucunda tespit edilen gıdaların üreticileri ifşa edilmeye başlandı.

"YANILTAN İFADELERE TOLERANSIMIZ YOK"

Bakan Yumaklı, ürün denetimine yönelik ALO 174 hattının yanı sıra sosyal medya hesaplarından ve WhatsApp aracılığıyla gelen talep ve şikayetleri de dikkate aldıklarını belirterek, ambalaj üzerindeki tüketiciyi yanıltan hususları mutlaka tespit ettiklerini, bunlara hiçbir şekilde toleranslarının bulunmadığını vurguladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı "Bugüne kadar olan eski sistemde; taklit veya tağşiş yapıldığı laboratuvar sonucuyla tespit edilen gıdalar ile kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş gıdalar, Bakanlığımız tarafından altı aşamalı bürokratik bir süreçle yönetiliyordu. Bunlar uzun süreçler aldığı için kamuoyu duyurularında uzun aralıklar meydana geliyordu. Herhangi bir yayınlama periyodu yoktu ve toplu şekilde yayınlanmaktaydı. Yeni sistemde kamuoyu duyuruları anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşılacak" dedi.

TAKLİT-TAĞŞİŞ YAPILAN 463 ÜRÜN TESPİT EDİLDİ

Söz konusu liste "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" adresinde kamuoyuyla paylaşıldı.

Bu doğrultuda, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş ve değiştirilmiş 56 farklı ürün tespit edildi. Ayrıca, taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşmiş 463 farklı ürün yayımlandı. Dana etinden eşek eti, kaşardan nişasta, pul biberden boya çıktı.

Bitkisel yağın bulunmaması gereken ürünlerde bitkisel yağ yer alması ile söz konusu ürünlere kanatlı eti karıştırılması gibi birçok uygunsuzluk belirlendi.

YENİ LİSTE DUYURULDU

Tarım ve Orman Bakanlığı yeni taklit, tağşiş ve sağlığı tehlikeye düşürecek gıdaları duyurdu. Tereyağında bitkisel yağ, kıymada tavuk taşlığı, sahte bal gibi uygunsuzlukları tespit etti ve sorumluları ifşa etti. 

SAĞLIĞI TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK GIDALAR

Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar listesine ise 16 Ekim'de 8 firma katıldı. Böylelikle bu listedeki insan sağlığını tehlikeye atan firmaların kayıt sayısı 83 oldu.

BİTKİSEL YAĞA BOYA KARIŞTIRILDI

Bu listede de Gaziantep, Şehitkamil ilçesinde Poyraz Ltd. şirketinin bitkisel yağa gıdada kullanımına izin verilmeyen boya kullandığı tespit edildi.

Günün devamında açıklanan listelerde de şehirlere İzmir ve Aydın firmaları katıldı.

Birçok firmanın ise 'naturel sızma zeytinyağı' diye sattığı ürünlere tohum yağı ve daha düşük kalitede zeytinyağı karıştırdığı ortaya çıktı. İşte o liste...

'Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar' listesinde Antalya'daki  bir kuyu tandır kebap salonundaki ürünün içinde tekila çıktı.

Yine Antalya'da bulunan bir kokoreççinin ürününde ise votka tespit edilirken aynı kokoreççiden alınan bir numunede de viski olduğu anlaşıldı.

Öte yandan yine Antalya'da faaliyet gösteren bir okey salonundaki gıdalarda da viski ve rakı çıktığı listeye eklendi.

Bakanlık son yaptığı testlerde kekikte yabancı madde, salça yerine boya satıldığını ortaya çıkardı. Ayrıca zeytinyağlarında yine tohum yağları çıktı.

KEKİK YERİNE YABANCI MADDELER

Orijinal kekik yerine yabani otlar veya renk benzerliği olan yabancı bitkiler kullanılarak tüketiciyi yanıltma girişiminde bulunuluyor.

BAL YERİNE TAKLİT ÜRÜNLER

Gerçek bal yerine şeker şurubu veya kimyasal maddeler kullanılarak sahte bal üretiliyor. Bu ürünler besleyici olmadığı gibi sağlığı da tehlikeye atıyor.

KANGAL SUCUK YERİNE KANATLI ETİ 

Sucukta dana veya koyun eti yerine daha ucuz olan tavuk eti kullanıldığı ve bu durumun etiketlerde belirtilmediği ortaya çıktı.

ZEYTİNYAĞI YERİNE TOHUM YAĞLARI 

Zeytinyağı olarak satılan bazı ürünlerde ayçiçek yağı gibi daha ucuz tohum yağlarının karıştırıldığı veya tamamen kullanıldığı tespit edildi.

ADANA KEBABINDA KALP

Kıyma yerine organ etleri, özellikle kalp kullanılması, Adana kebabının geleneksel yapısına aykırı ve tüketiciyi yanlış yönlendiren bir uygulama...

TAKLİT VE TAĞŞİŞ YAPILAN GIDALAR