DOLAR 19,3938 -0.05%
EURO 21,3251 0.06%
ALTIN 1.244,76-0,45
BITCOIN 568831-2,79%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:40

İMSAK'A KALAN SÜRE

xslot trbet tarafbet orisbet betturkey betpublic bahiscom betebet betlike mariobet betist 1xbet trendbet istanbulbahis zbahis royalbet betwild alobet aspercasino trwinbetonred bizbet
Casibom
PROJE İSMİ AMACI DURUM BAĞLANTI LİNK
100 Yazar 100 Eser Cumhuriyetimizin 100. yılına özel Tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Kudüs Kanayan Yaramız Tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Yarım Kalan Hikayeler Herkesin bir hikayesi vardır Eser alımı tamamlandı Eser Paylaşımı
Öğretmenim Sizi etkileyen öğretmeninizi anlatın antolojide yer verelim Devam ediyor Eser Paylaşımı
Ortadoğu şiir yarışması 3 kişiye ödül verilecek Devam ediyor Eser Paylaşımı
Güle Revan 40 Yazar 40 Naat Eser alımı tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Aliağa’nın Doğal Çıtak Nar Ekşisi’nin Sofralara Uzanan Öyküsü
17 okunma

Aliağa’nın Doğal Çıtak Nar Ekşisi’nin Sofralara Uzanan Öyküsü

ABONE OL
1 Kasım 2024 17:42
Aliağa’nın Doğal Çıtak Nar Ekşisi’nin Sofralara Uzanan Öyküsü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Narı ve nar ekşisiyle meşhur Aliağa’nın Çıtak Mahallesi’nde nar hasadı başladı. Türk ve dünya mutfağının önemli lezzetlerinden olan nar ekşisi, Çıtaklı kadınlar tarafından doğal yöntemlerle üretiliyor. Mahallede organik olarak yetiştirilen nar, daha sonrasında yine doğal yöntemlerle nar ekşisi yapımında kullanılıyor. Üretilen doğal nar ekşileri sofralara hem lezzet katıyor hem de tüketenlere sağlık aşılıyor.

Ekim ayının son haftalarında başlayan nar hasadının büyük bölümünü tamamlayan Çıtak Mahallesi sakinleri, nar ekşisi yapımına başladı. Mahallede artık gelenek haline gelmiş doğal nar ekşisi yapımı yıllardır imece usulüyle yapılıyor. Mahallede kimin sırasıysa onun narı toplanıyor ve nar ekşisi yapımına el birliğiyle yardım ediliyor. Mahalle sakinleri büyüklerinden öğrendikleri gibi nar ekşisi yapımını modern yöntemler de ekleyerek devam ettiriyor.

Organik Narlar El Birliğiyle Toplanıyor
Mahalle sakinleri birçok aşaması olan nar ekşisi yapımının zahmetli bir süreç olduğunu dile getiriyor.
El birliği ile toplanan narlar çuvallarla avluya getiriliyor. Bir kişi nar kesiminden sorumlu oluyor. Sorumlu olan kişi hem narları ortadan ikiye bölüyor hem de kontrol ediyor. Kontrol esnasında çürük narlar ayıklanıyor ayrıca narlar da cinslerine göre ayrı kovalara konuluyor.

Kesilen narlar sopa yardımıyla kabuğuna vurularak tanelerinin leğenlere düşmesi sağlanıyor. Ayıklanan nar taneleri bidonlara alınıyor. Eskiden taşlarla yapılan ezme işlemi için günümüzde özel bir karıştırma aracı kullanılıyor. Nar suyuna tekrar süzme işlemi uygulanıyor. İçinde taneciği kalmayan nar suyu kaynama aşaması için kazanlara dökülüyor. Ortalama 8 saat süren bir kaynatma işlemi başlıyor. Odun ateşinde kaynayan nar suları siyahlaştığında ekşi kıvamına gelmiş oluyor. Bir kez daha süzülen nar ekşileri şişelere dolduruluyor.  Nar ekşileri Aliağa’da ve şehir dışından alıcılarına ulaştırılıyor.

Markettekiler Gibi Değil
Mahalledeki nar ekşisi üreticilerinden Hülya Sever, doğal Çıtak nar ekşisi yapımı hakkında şunları ifade etti: “Nar ekşisi yapımı bizde dedelerimizden nenelerimizden gelen bir gelenektir. Bizim nar ekşilerimiz duru, tamamen organik, içinde hiçbir katkı maddesi yok. Beş kilo nar suyundan 1 kilo nar ekşisi çıkıyor. Ağaçlarımızı fidelerden büyütüyoruz, narlarımız aşılı değil. Nar ekşilerimizin kıvamı da markettekiler gibi koyu değil. Onlar zaten nar ekşisi değil sosu olarak geçiyor, ekşi gibi değil.  Bizim ekşilerimiz direkt içilebilir haldedir” dedi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE