DOLAR 19,3938 -0.05%
EURO 21,3251 0.06%
ALTIN 1.244,76-0,45
BITCOIN 568831-2,79%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:40

İMSAK'A KALAN SÜRE

xslot trbet tarafbet orisbet betturkey betpublic bahiscom betebet betlike mariobet betist 1xbet trendbet istanbulbahis zbahis royalbet betwild alobet aspercasino trwinbetonred bizbet
Casibom
PROJE İSMİ AMACI DURUM BAĞLANTI LİNK
100 Yazar 100 Eser Cumhuriyetimizin 100. yılına özel Tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Kudüs Kanayan Yaramız Tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Yarım Kalan Hikayeler Herkesin bir hikayesi vardır Eser alımı tamamlandı Eser Paylaşımı
Öğretmenim Sizi etkileyen öğretmeninizi anlatın antolojide yer verelim Devam ediyor Eser Paylaşımı
Ortadoğu şiir yarışması 3 kişiye ödül verilecek Devam ediyor Eser Paylaşımı
Güle Revan 40 Yazar 40 Naat Eser alımı tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Tarihe Yolculuk Söyleşilerinin İlki Zeytinburnu Kültür Sanat’ta Gerçekleşti!
8 okunma

Tarihe Yolculuk Söyleşilerinin İlki Zeytinburnu Kültür Sanat’ta Gerçekleşti!

ABONE OL
31 Ekim 2024 14:03
Tarihe Yolculuk Söyleşilerinin İlki Zeytinburnu Kültür Sanat’ta Gerçekleşti!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zeytinburnu Kültür Sanat’ın yeni sezonunda Doğan Mert Demir moderatörlüğünde; her ay tarihin başka bir noktasına temas ediliyor. Alanında uzman konuklarla yapılan bu keşif yolculuğunda geçmiş ile günümüz arasında bir köprü kuruluyor. Doğan Mert Demir’in ekim ayındaki konuğu Priscilla Mary Işın oldu. 30 Ekim Çarşamba akşamı gerçekleşen söyleşide Osmanlı Mutfağı Tarihi ele alındı.

 

Zeytinburnu Kültür Sanat’ın yeni sezonunda Doğan Mert Demir; kendi alanının öne çıkan isimleriyle tarihi meseleler hakkında konuşacak. İlki gerçekleştirilen “Tarihe Yolculuk” söyleşilerinde, yemek kültürü ve tarihi üzerine çalışan Priscilla Mary Işın konuk edildi. Hem kendi serüvenini anlatan hem de yemek tarihine dair ilginç anekdotlardan söz eden Işın, Osmanlı Mutfağı Tarihi hakkında bilgiler verdi.

 

“Türk mutfağını her zaman çok beğeniyordum.”

Türk mutfağına olan ilgisinin ağız tadı nedeniyle olduğunu ifade eden Priscilla Mary Işın, 70’lerden bu yana Türk mutfağını çok sevdiğini dinleyicilere aktardı:

“Türk mutfağına olan ilgim ağız tadıyla başladı. Çok beğeniyordum. 70’lerde bir defterim vardı. Eşimin ailesinden tarifler alıyordum. Bizim İngiltere’de mutfağımız çok zayıf. Dedim onlar da bir kitaptan faydalansınlar. Bir kitap nasıl olur, giriş lazım. Tarih aklıma geldi. Ama ben öğrenciyken tarih dersinden hoşlanmazdım, sıkılırdım. Tarihle alakam yoktu ama öyle bir ilham geldi. Ankara’da kimse yol gösteremedi o dönem. Zaten yemek tarihi bütün dünyada yeni bir konuydu. Çok az konuşulan, çok az değer verilen, tarihçilerin küçümsediği bir konuydu.”

 

“Osmanlı mutfağında hep bir denge var.”

Osmanlı mutfağı tarihine dair ilginç anekdotlar aktaran Işın, Osmanlı mutfağında her zaman bir denge gözetildiğini söyledi:

“III. Selim de helva sohbetlerini çok seviyor. Lahanaya bir şiir yazıyor. Lahanacım, canım lahana diyor o şiirinde. Orada helva sohbetlerinden bahsediyor. Başka kaynaklara bakınca olayı anladım. Helva çok tatlı ya. Osmanlı mutfağında hep bir denge var. Helvanın yanında da turşu yiyorsun bu yüzden. III. Selim’in en sevdiği turşu lahana turşusu olduğu için lahanayı öven bir şiir yazmış.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE