PROJE İSMİ | AMACI | DURUM | BAĞLANTI LİNK |
---|---|---|---|
100 Yazar 100 Eser | Cumhuriyetimizin 100. yılına özel | Tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Kudüs | Kanayan Yaramız | Tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Yarım Kalan Hikayeler | Herkesin bir hikayesi vardır | Eser alımı tamamlandı | Eser Paylaşımı |
Öğretmenim | Sizi etkileyen öğretmeninizi anlatın antolojide yer verelim | Devam ediyor | Eser Paylaşımı |
Ortadoğu şiir yarışması | 3 kişiye ödül verilecek | Devam ediyor | Eser Paylaşımı |
Güle Revan | 40 Yazar 40 Naat | Eser alımı tamamlandı | Satın Alabilirsiniz |
Dünyanın en büyük gıda ve içecek şirketlerinden PepsiCo, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde, Adana’da hayata geçirdiği “Dünyayı Besleyen Kadınlar” Projesi ile küçük ölçekli kadın çiftçileri ve üreticileri desteklediğini duyurdu. PepsiCo Vakfı tarafından sağlanan destek ve CARE Türkiye ortaklığıyla yürütülen proje kapsamında 450 kadın çiftçi ve üreticiye hibe sağlanacak. Proje kapsamında kadın üretici ve çiftçilerin ürünleri çeşitli platformlar aracılığıyla tüketicilerle buluşturulacak. 35 milyon TL bütçeyle hayata geçirilecek projeyle üreticiler uygulama arazilerinde çiftçilik yapacak, sürdürülebilir tarım tekniklerini öğrenecek ve birbirleriyle iş birliği yaparak kadınların güçlenmesine yardımcı olacak. Proje, tarımda toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ele alarak kadınların liderliğinde güvenli bir gıda ağı oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Dünyanın en büyük yiyecek ve içecek şirketlerinden biri olan PepsiCo, PepsiCo Pozitif (Pep+) stratejisinin kapsamındaki proje ve iş birliklerine yenilerini eklemeye devam ediyor.
Tarımsal tedarik zincirimizdeki ve topluluklarımızdaki 250 binden fazla kişinin geçim kaynaklarını iyileştirmeyi hedefleyen PepsiCo Vakfı, Türkiye’de 35 milyon TL bütçeli “Dünyayı Besleyen Kadınlar” projesiyle Adana’daki kadın çiftçi ve üreticileri destekliyor. PepsiCo Vakfı’nın desteği ve CARE Türkiye iş birliğiyle yürütülen proje kapsamında 450 kadın çiftçi ve üreticiye hibe sağlanıyor. Sürdürülebilir tarım teknikleri, cinsiyet eşitliği, dijital pazarlama ve iletişim teknikleri gibi eğitimler aracılığıyla toplam 35 binden fazla kadın çiftçi ve üreticinin projeden faydalanması bekleniyor.
Proje, kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesine odaklanarak dünya çapında yoksullukla mücadele eden 75 yıllık küresel bir dernek olan CARE iş birliğiyle yürütülüyor. PepsiCo Vakfı, 2018’den bu yana küresel yoksullukla mücadele eden bir kuruluş olan CARE ile Dünyayı Besleyen Kadınlar programında ortaklık kuruyor ve Türkiye programın sekizinci uygulayıcı ülkesi.
Depremden etkilenen illerden biri olan Adana’da gerçekleştirilen “Dünyayı Besleyen Kadınlar” Projesi ile küçük ölçekli kadın üreticilerin desteklenmesi sağlanarak kırsal alanlarda güvenli bir gıda ağı oluşturulması hedefleniyor. Proje Türkiye’de, PepsiCo Türkiye, PepsiCo Vakfı ve CARE Türkiye’nin yanı sıra uluslararası sivil toplum kuruluşları, BM Koordinasyon Organları ile iş birliği içinde gerçekleştirilecek. Adana Valiliği, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Belediyelerimiz başta olmak üzere tarım alanında destek sağlayan kuruluşlar ve çiftçi birlikleri ile koordinasyon halinde yürütülecek.
PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen: “Kadınların ektiği tohumlarla hayata geçirdiğimiz bu projeyle sürdürülebilir ve güvenli gıda ağı için yeni umutlar yeşerteceğiz.”
Dünyayı Besleyen Kadınlar projesi kapsamında düzenlenen toplantıda konuşan PepsiCo Türkiye Genel Müdürü Evrim Şen, “PepsiCo olarak depremden etkilenen ve aynı zamanda Türkiye’deki altı fabrikamızdan birinin yer aldığı Adana’da böyle bir proje yapmaktan ve bunu 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçi Günü’nde duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Projenin hayata geçmesinde büyük emekleri olan Adana Valiliği (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı), Yüreğir ve Ceyhan Kaymakamlıkları, Adana İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Adana Büyükşehir Belediyesi ile Yüreğir Belediyesi ve Ceyhan Belediyesi başta olmak üzere tarım alanında destek sağlayan kuruluş ve çiftçi birliklerine teşekkür ederim.
PepsiCo olarak Türkiye’de deprem sonrasında tarımda yaşanan sıkıntıların iyileştirilmesi için çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl Hatay’da gerçekleştirdiğimiz “Lay’s Ortak Hareket, Yeniden Bereket Projesi”nden sonra “Dünyayı Besleyen Kadınlar” projesini de Adana’da hayata geçirerek; tarım alanında yaptığımız katkıyı daha da büyütmek istiyoruz. PepsiCo olarak PepsiCo Pozitif (Pep+) strateji kapsamında hem pozitif tarım hem de toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu proje de bizim bu yaklaşımlarımızla örtüşen, bizim bu konudaki çalışmalarımızı destekleyen çok önemli bir proje. Bugün belki tam olarak farkında değiliz ama cinsiyet eşitsizliğinin en çok görüldüğü alanlardan biri de tarım. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) tarımda kadınların durumunu incelediği rapora göre tarımda toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yarattığı ekonomik kayıp 1 trilyon doları buluyor. Tarımda bir değişim istiyorsak ve bu konuda daha hızlı yol almayı amaçlıyorsak küçük ölçekli üreticileri, özellikle de kadın üreticileri güçlendirmemiz gerekiyor. Tarımda üretilecek bu tür projelerin, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili birçok projeden daha etkili ve faydalı olduğu açık bir şekilde görülüyor. Bu sebeple biz de bu projede küçük ölçekli üreticilere yönelerek bu dayanıklılığı ve direnci artırmak istiyoruz. PepsiCo Türkiye olarak tarım alanında deneyimli, yaklaşık 300 kişiden oluşan bir Agro ekibimiz var. Türkiye’de 20 şehirde, toplam 5.000 hektar alanda 200’ün üstünde çiftçiyle sözleşmeli olarak, sürdürülebilir tarım modeliyle çalışıyor, yenileyici tarım odaklı birçok proje gerçekleştiriyoruz. Bu konudaki tecrübe, deneyim ve bilgi birikimimizi bu projeye aktarmaya hazırız. İnanıyorum ki kadınların ektiği tohumlarla hayata geçirdiğimiz bu projeyle, tarımda cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırılması yolunda önemli kazanımlar sağlarken aynı zamanda sürdürülebilir ve güvenli gıda ağı için yeni umutlar yeşerteceğiz.” dedi.
PepsiCo Vakfı Uluslararası Programlar Kıdemli Direktörü Hatim Khan, “PepsiCo Vakfı’nda, Dünyayı Besleyen Kadınlar gibi yerel, öncü ve kalıcı programlar aracılığıyla küresel gıda sistemindeki eşitsizlikleri ele almaya ve sürdürülebilir, ölçeklenebilir değişimi yönlendirmeye odaklanıyoruz,” dedi. “Daha fazla kadın çiftçiyi güçlendirmek, sürdürülebilir çiftçilik uygulamaları geliştirmek ve tarımda cinsiyet normlarını yeniden tanımlamak için CARE ile ortaklaşa yürüttüğümüz bu programa Türkiye’yi sekizinci ülkemiz olarak eklemekten heyecan duyuyoruz.”
CARE Türkiye Ülke Temsilcisi Zena Ni- Dhuinn Bhig: “Kadın güçlendiğinde, toplum güçlenir. Bu proje, sadece verimliliği artırmakla ilgili değil; hizmet ettiğimiz topluluklarda hayatları dönüştürmek ve yoksulluk döngüsünü kırmakla ilgilidir. Güçlenen kadınlar, toplulukları güçlendirir. Sürdürülebilir tarım, kadınları güçlendirmekle başlar. Her kadının ve kadın çiftçinin dünyayı değiştirme potansiyeli vardır. Bu ortaklık sayesinde PepsiCo, kadın çiftçilerin geçim kaynaklarını iyileştirmek için ihtiyaç duydukları araçları, eğitimleri ve hibe desteklerini sağlayarak kadınları güçlendirmeye olan bağlılığını göstermektedir. PepsiCo’nun toplulukları kalkındırma konusundaki kararlılığı, CARE’in dayanıklılığı artırma ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etme konusundaki ortak vizyonuyla örtüşüyor. PepsiCo’nun toplulukları güçlendirme konusundaki kararlılığı ise, CARE olarak kadın çiftçileri destekleme misyonumuzla bir uyum içindedir.”
Proje ile 35 bin kadın üreticiye erişilecek
Yaklaşık iki yıl sürecek proje ile tamamı kadın olan 35 binden fazla kişiye doğrudan ve aileleriyle birlikte yaklaşık 140 bin kişiye dolaylı olarak erişim sağlayarak çiftçilerin geçim kaynaklarının iyileştirmelerine destek olunacak. Tarımın rehabilitasyonu, küçük ölçekli çiftçilerin geçim kaynaklarının iyileştirilmesi, toprağa, girdiye, pazara, finansmana erişiminin iyileştirilmesi konusunda birçok adım atılacak. Bu çerçevede, Adana ilindeki küçük ölçekli üreticilerin ve özellikle kadın çiftçilerin daha güvenli ve dayanıklı geçim kaynaklarına ve gıda, beslenme ve su güvenliğiyle ilgili bilgi sahibi olmasının sağlanması hedefleniyor.
Arazisi olmayan kadın çiftçilere üretim fırsatı sağlanacak
Proje kapsamında hayata geçirilecek uygulama arazisi ile toprağa erişimi olmayan fakat çiftçilik yapmak isteyen kadın üreticilere tarım faaliyetlerini gerçekleştirmeleri için fırsat sağlanacak. Yaklaşık 50 dönümlük uygulama arazilerine kadın çiftçiler patates, mısır ve brokoli ekimi yapabilecek. Bunun yanı sıra kadın kooperatifleri aracılığıyla kadın çiftçilere tohum, ekipman, gübre gibi tarımsal girdiler sağlanacak.
Projeye Adana ilinde Ceyhan ve Yüreğir ilçelerinde yaşayan çiftçi kadınlar, çiftçi kadın grupları ve kadın kooperatifleri katılabilecek. Bölgede kadınların satış ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştireceği platformlar aracılığıyla ürettikleri ürünlerin tüketicilerle buluşturulması sağlanacak. Proje kapsamında gıda ve tarım fuarları aracılığıyla kadın üreticiler Adana halkıyla buluşturulacak ve böylece kadın üreticilerin iletişim ağının artırılması sağlanacak.
Mobil tohum arabasıyla tohum dağıtımı yapılacak
Yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde yapılan kompost tesisleri ile gıda atıkları gübreye dönüştürülecek ve bölgedeki çiftçiler bu sayede ücretsiz gübre temin edebilecek. Yine yerel yönetimler iş birliğiyle hayata geçirilecek mobil tohum arabası ile çiftçilere tohum dağıtımı yapılacak, çiftçiler arası tohum takası ve atalık tohum kullanımının teşviki sağlanacak.
Öncü kadın üreticiler aracılığıyla sürdürülebilir uygulamalar teşvik ediliyor
Projenin hedeflerine ulaşmak için üreticilerin sürdürülebilir tarım uygulamalarını benimseme kapasiteleri artırılıyor, arazilere erişimi güvence altına alacak uygulamalar geliştiriliyor, öncü kadın üreticiler aracılığıyla sürdürülebilir uygulamalar teşvik ediliyor. Öncü kadın üreticiler ile, bölgedeki kadın üreticilere Türkiye’deki hibe fırsatlarıyla ilgili bilgilendirmeler yapılıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde başarıyla uygulanan Çiftçi Tarla ve İşletme Okulu (FFBS) modeli yaklaşımı merkeze alınıp katılımcıların üretim kapasiteleri geliştiriliyor.
Projenin hedefleri
Tarımın rehabilitasyonunu amaçlayan hedefler:
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.