DOLAR 19,3938 -0.05%
EURO 21,3251 0.06%
ALTIN 1.244,76-0,45
BITCOIN 568831-2,79%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:40

İMSAK'A KALAN SÜRE

xslot trbet tarafbet orisbet betturkey betpublic bahiscom betebet betlike mariobet betist 1xbet trendbet istanbulbahis zbahis royalbet betwild alobet aspercasino trwinbetonred bizbet
Casibom
PROJE İSMİ AMACI DURUM BAĞLANTI LİNK
100 Yazar 100 Eser Cumhuriyetimizin 100. yılına özel Tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Kudüs Kanayan Yaramız Tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Yarım Kalan Hikayeler Herkesin bir hikayesi vardır Eser alımı tamamlandı Eser Paylaşımı
Öğretmenim Sizi etkileyen öğretmeninizi anlatın antolojide yer verelim Devam ediyor Eser Paylaşımı
Ortadoğu şiir yarışması 3 kişiye ödül verilecek Devam ediyor Eser Paylaşımı
Güle Revan 40 Yazar 40 Naat Eser alımı tamamlandı Satın Alabilirsiniz
Siirt’in ‘Tillo heriresi’ coğrafi işaret aldı! Tillo heriresi nasıl yapılır?
  • Mavikuş Medya
  • Yemek
  • Siirt’in ‘Tillo heriresi’ coğrafi işaret aldı! Tillo heriresi nasıl yapılır?
21 okunma

Siirt’in ‘Tillo heriresi’ coğrafi işaret aldı! Tillo heriresi nasıl yapılır?

ABONE OL
8 Ekim 2024 16:06
Siirt’in ‘Tillo heriresi’ coğrafi işaret aldı! Tillo heriresi nasıl yapılır?
0

BEĞENDİM

ABONE OL


Siirt’in Tillo ilçesinde yetişen organik üzümlerden yapılan ‘Tillo heriresi’ geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvurusu sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen üzüm pestili, kentte yetişen ‘bineytati’ ve ‘sinceri’ çeşidi üzümlerden yapılıyor.

Kentte yetişen “bineytati” ve “sinceri” çeşidi üzümlerden yapılan pestil, lezzetiyle talep görüyor. Geçen yıl “Tillo heriresi” adıyla Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen pestil, zahmetli çalışmalarla üretiliyor.  İlçeye bağlı Sinep köyünde yaşayan Hilmi Sevinç ve aile üyeleri, üzümlerin toplanmasından pestilin hazırlanmasına kadar her aşamada birlikte çalışıyor. Sevinç, büyüklerinden yapımını öğrendiği pestili, 2003 yılından bu yana ticari olarak ürettiklerini ve piyasaya sürdüklerini söyledi.

TİLLO HİRRESİ NASIL YAPILIR?

Ürünleri Siirt başta olmak üzere İstanbul ve bazı illere gönderdiklerini ifade eden Sevinç, “Üzümleri kendi bağımızdan ve başka bağlardan temin ediyoruz. Sinep heriresi meşhurdur, herkes yapamaz. Yapımını babam ve annemden öğrendim. Yaklaşık 80 yıllık bir geçmişi var, daha önce sadece evde tüketmek için yapıyorduk.” dedi.

Pestilin üretimini çocukları ve torunlarına öğrettiğini dile getiren Sevinç, bunun zahmetli bir iş olduğunu belirtti.

TİLLO HİRRESİ NASIL YAPILIR?

Metin Sevinç de herirenin tescillenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi.

TİLLO HERİRESİ NASIL YAPILIR?

Sevinç, herirenin nasıl yapıldığını şu ifadelerle anlattı:

TİLLO HİRRESİ NASIL YAPILIR?

“Bağdan üzümü getirip sıkıyoruz. Şire haline getirdikten sonra kovalara doldurup bekletiyoruz. Sonra 3 saat kaynatıyoruz. Ardından suyunu alıp un ve beyaz toprakla mayalıyoruz. Mayayı kazana boşaltıyoruz, kaynadıktan sonra 1 saat 15 dakika ateşin üzerinde pişiriyoruz. Ne kadar kaynarsa o kadar güzel oluyor. Herire piştikten sonra tepsilere doldurup damlara bırakıyoruz, sabaha kadar damlarda kaldıktan sonra baklava gibi kesiyor sonra yeniden kurutmak üzere seriyoruz.”

Sevinç, herirenin geleneksel yöntemlerle yapıldığını ve oldukça sağlıklı olduğunu aktardı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE